Wednesday, December 26, 2007

Vuk Jeremic



Ovih dana udarna tema, naravno, Kosovo. Cini nam se da je rasplet na vidiku, medjutim, mozda i nije tako, ko zna sta se sve tu kuva i kako ce na kraju to da se resi ili ne resi. Na tv-u puno emisija i intervjua koji obradjuju ovu nama znacajnu temu. Meni najvise zapalo za oko par gostovanja srpskog ministra spoljnih poslova Vuk Jeremica. Covek, ili bolje receno decko, me je potpuno odusevio. Tako mlad a pametno zbori :). Pratim ga vec neko vreme i zaista nemam nikakve zamerke na njegove istupe u javnosti. Vidim da je pravi profesionalac. Buducnost srpske diplomatije. Necete verovati ali prvi put sam cuo za njega sasvim slucajno i to trazeci podatke o tv voditeljki Natasi Lekic. Tada, izmedju ostalog, nasao sam podatak da se skoro udala za nekog ds-ovca Vuka Jeremica. Ja pogledao neke slike i zapazio jednog mladolikog bucka, reko', sta li je ova videla u ovom detencetu :)?

Evo njegove kratke biografije. Kad bi svaki srpski politicar bio ovakvog kova...

Vuk Jeremić rođen 3. jula 1975. godine u Beogradu, ministar spoljnjih poslova Srbije, prethodno bio politički savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića zadužen za spoljnu politiku.
Diplomirao je teoretsku i eksperimentalnu fiziku 1998. godine na Kembridžu. Magistrirao je državnu administraciju i međunarodni razvoj 2003. godine na Harvardu.
Postao ministar spoljnjih poslova Republike Srbije 15. maja 2007. godine u vladi Vojislava Koštunice.

A evo prenosim i jedan Bosanski novinski clanak na koji sam u medjuvremenu naleteo :)

Vuk od Bosne!

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić direktni je potomak jedne od najmoćnijih bošnjačkih, muslimanskih familija - Pozderac. Jeremić je čukununuk Murat-age Pozderca, vladara Cazinske krajine iz vremena kraja Otomanskog carstva, i praunuk Nurije Pozderca, potpredsednika Prvog zasedanja AVNOJ-a, koji je poginuo u bici na Sutjesci.

Jeremićeva baba Sadeta Pozderac bila je direktorka Prve beogradske gimnazije koja se udala za diplomatu Šerifa Buljubašića. Sadeta i Šerif su izrodili dvoje dece - Senu i Seada. Sead je postao operski pevač i danas kao penzioner živi u Beogradu, a Sena se udala za direktora "Jugopetrola" Miška Jeremića i dobila sina Vuka.

Od Murata do Vuka

Porodično stablo šefa diplomatije Vuka Jeremića u poslednjem broju detaljno analizira sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna". U tekstu koji se najavljuje preko cele naslovne strane, list piše o familiji Pozderac kao o "bošnjačkim Kenedijevima" i ministra Jeremića ubraja u najmoćnije članove ove familije u kojoj značajno mesto zauzima Hamdija Pozderac, bivši predsednik Predsedništva BiH i svojevremeno jedan od najviših funkcionera u SFRJ.

Sarajevski nedeljnik najavljuje da će narednog leta u Cazinu biti održana proslava povodom 150 godina od rođenja Murat-age, rodonačelnika familije Pozderac. Na ovoj proslavi će se, kako se očekuje, pojaviti i ministar Vuk Jeremić.

Press prenosi deo ovog opširnog teksta u kome se govori o šefu srpske diplomatije:

Sadeta Pozderac bila je direktorka najpoznatije beogradske Prve gimnazije, a njen muž Šerif Buljubašić funkcioner u ministarstvu inostranih poslova SFRJ. Imali su dvoje dece: Senu i Seada. Sead je postao operski pevač, a Sena se udala za direktora naftne kompanije "Jugopetrol" Miška Jeremića. Dobili su sina Vuka.

Vuk je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju u kojoj mu je sadašnji predsednik Srbije predavao psihologiju i gde je, kažu, pridobio sve simpatije svog tadašnjeg profesora. Kasnije je nastavio školovanje u Engleskoj (Kembridž) i SAD-u (Harvard). Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu u Kembridžu, a za vreme doktorskih studija iz primenjene matematike na Univerzitetu u Londonu radio je i u finansijskim institucijama, među kojima je i Dojče banka.

Kao student i mlad stručnjak, tokom Miloševićeve vladavine bavio se organizovanjem srpskih studenata i iseljenika radi kampanje za bolje informisanje o događanjima u Srbiji. Kada je 1997. održana Osnivačka skupština Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Jeremić je postao njen finansijski menadžer.

U svojoj biografiji tada je naveo: "Do 35. godine života nameravam doktorat naplatiti u Londonu, Njujorku, Tokiju ili Hongkongu, vršeći surovo kapitalističko izrabljivanje na berzi, a posle toga se baviti humanitarnim radom, posmatranjem ptica i filatelijom, paralelno sa držanjem značajnog dela akcija 'Plejboja' i portfeljom ministra za istraživanje ruda i gubljenje vremena u Vladi Srbije."

Posle demokratskih promena u Srbiji, od oktobra 2000. radio je kao savetnik ministra za telekomunikacije Jugoslavije, dakle Borisa Tadića, a potom od jula 2004. i kao njegov savetnik, kada je Tadić imenovan za predsednika Srbije. Od novinara tada najčešće pitan šta sa 29 godina, koliko ima, može savetovati Tadića, nonšalantno je odgovorio da oni razgovaraju i dogovaraju političke stavove: "Ne uspevam ga samo nagovoriti da prestane da navija za Partizan, jer nije u redu da predsednik Srbije bude grobar."

Bez prisile u pravoslavlje

Kao ministar inostranih poslova i najmlađi član Vlade Srbije, sa nepune 32 godine svečano je položio zakletvu na sednici Narodne skupštine 15. maja ove godine. Oženjen je Natašom Lekić, novinarkom RTS-a. Govori tečno engleski i nemački jezik. Na veb-stranici sa njegovom biografijom piše: nacionalnost - Srbin, veroispovest - pravoslavlje.

Sto pedeset godina od rođenja velikog krajiškog age Murata Pozderca, koji je živeo u islamskoj veri i šerijatu, njegov je potomak bez prisile - izuzev one koju život nosi - postao pravoslavac i jedan među pet najznačajnijih ljudi Srbije. Čudni su putevi Gospodnji. Iliti: "Velik je Alah, gospodar svetova", da citiramo reči Nurije Pozderca, pradede Vuka Jeremića...

2 comments:

wekica said...

Pošto će ti svi poželeti sreću, ja ti želim da naučiš da je prepoznaš i uživaš u njoj. Ispuni godine životom, a ne život godinama. Ostvari ono što želiš, stekni ono što nemaš i sačuvaj ono što voliš. SREĆNA NOVA GODINA! :)

Unknown said...

Taj veliki krajiški aga Murat Pozderac pre nego sto je bio proteran u islamsku veru i šerijat je bio Srbin pravoslavac!
Medjutim ni to nije vazno uzimajuci u obzir da je Vuk potomak Jeremica a ne Pozderaca ma koje vere oni bili....